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In recently issued Revenue Ruling 2013-17, the Treasury Department and the Internal Revenue Service
(IRS) ruled that all legal same-sex marriages will be recognized for federal tax purposes. The revenue
ruling was accompanied by two sets of Frequently Asked Questions, which together with the revenue
ruling establish a “state of celebration” rule as opposed to a “state of residence” rule. Thus, a same-sex
marriage legally entered into in any state or jurisdiction will be recognized for all federal income, gift and
estate tax purposes, even if the couple later moves to a state that does not recognize same-sex
marriages. According to a concurrently issued IRS press release, the rule applies broadly —
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to all federal tax provisions where marriage is a factor, including filing status, claiming per sonal
and dependency exemptions, taking the standard deduction, employee benefits, contributing to
an IRA, and claiming the earned income tax credit or child tax credit.

Background

Before Congress enacted the Defense of Marriage Act (DOMA), marital status for federal income tax
purposes was based on state law.1 Section 3 of DOMA barred same-sex married couples from being
recognized as “spouses” for all purposes of federal law. Thus, since 1996, legally married same-sex
couples have not been recognized as married for purposes of federal law, including the Internal Revenue
Code. In June of this year the Supreme Court, in United States v. Windsor, ruled that Section 3 of DOMA
is unconstitutional.

Windsor raised a host of important questions for employers in the administration of their employee benefit
plans, programs, and arrangements, many (but not all) of which Revenue Ruling 2013-17 answers. (For a
sampling of these questions, please see our client advisory of July 3, 2013.)

Revenue Ruling 2013-17
Revenue Ruling 2013-17 establishes that, as of September 16, 2013, for federal tax purposes:

e “Marriage” includes a marriage between individuals of the same sex;

e The IRS will recognize a marriage of same-sex individuals validly entered into in a state whose laws
authorize the marriage of two individuals of the same sex even if they move to a state that does not
recognize the validity of same-sex marriages; and

e “Marriage” does not include a registered domestic partnership, civil union, or other similar arrangement
not denominated as “marriage,” whether between individuals of the same or opposite sex.

The revenue ruling also clarifies that these rules apply retroactively for certain tax purposes, including tax
treatment impacting employee benefit plans. Validly married, same-sex spouses are generally permitted
to amend their filing status and receive a refund of the difference in taxes owed as a result of the filing
change for all open tax years — generally three years from the date the return was filed or two years from
the date the tax was paid, whichever is later.
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A set of Frequently Asked Questions (the “FAQs”) relating to treatment of same-sex couples married
under state law (as opposed to domestic partners and individuals in civil unions), issued concurrently with
Revenue Ruling 2013-17, provides the following rules that apply to tax returns filed (and to be filed) by
same-sex spouses:

Tax Year Filing Status/Options

2013 and later years Same-sex spouses generally must file using a “married filing separately” or
“married filing jointly” filing status.

2012 Same-sex spouses who file an original tax return on or after September
16, 2013 must file using a “married filing separately” or “married filing
jointly” filing status.

Same-sex spouses who filed their 2012 tax return before September 16,
2013, may choose (but are not required) to amend their federal tax return
to file using “married filing separately” or “married filing jointly” filing status.

2011 and earlier Same-sex spouses who timely filed their tax returns may choose (but are

years not required) to amend their federal tax returns to file using “married filing
separately” or “married filing jointly” filing status provided the period of
limitations for amending the return has not expired.

Group Health Plans and Other Fringe Benefit Programs

The FAQs clarify the rights of a taxpayer who has previously included the value of group health plan
coverage provided to his or her same-sex spouse in gross income. The taxpayer in this instance is
permitted to file an amended Form 1040 (i.e., Form 1040-X) reflecting the taxpayer’s status as a married
individual and may recover federal income tax paid on the value of such coverage for all years for which
the period of limitations for filing a claim for refund is open. The FAQs further clarify that the same rule
applies when the coverage was provided through an employer-sponsored cafeteria plan that allowed
employees to pay premiums for health coverage on a pre-tax basis — i.e., the employee may file an
amended return (during the window available for filing a claim for a tax refund) to recover income taxes
paid on premiums that the employee paid on an after-tax basis for the health coverage of the employee’s
same-sex spouse.

NOTE: According tolong-standing Treasury regulations,2 an employee must generally include
in income the fair market value of group health plan coverage provided to his or her same-sex
spouse. According to another equally long-standing Treasury regulation,3 “fair market value”
means the amount that an individual would have to pay for the particular fringe benefit in an
arm’s-length transaction. While many plan sponsors have read thisto mean the difference
between the single and family premium cost, the better view isthat the proper measureisthe
cost of individual coverage (i.e., the COBRA cost less 2%). Nothing in the Q& As contradicts
these principles, but neither are they acknowledged. I n keeping with an approach later
sanctioned in a 2007 proposed regulation,4 most employers allow pre-tax treatment of the
employee's contributions but impute as income the value of the coverage provided to the same-
sex spouse on a quarterly or more frequent basis. This approach isno longer necessary in the
case of same-sex spouses, but it is still viable for domestic partners.

The FAQs separately prescribe the following rules under which employers and employees may claim
refunds of Social Security and Medicare taxes paid, and income taxes withheld, on benefits treated as
taxable in prior, open tax years.
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Social Security & Medicare Taxes Income Taxes

Employer The employer may claim a refund of any excess Social Claims for refunds of
Security taxes and Medicare taxes—employer and over-withheld income
employee portion—paid by filing Form 941-X.5 tax for prior years

cannot be made by
NOTE: The IRS will issue a special administrative employers.

procedure for employers to file claims for refunds or make
adjustments for excess Social Security taxes and Medicare
taxes paid on same-sex spouse benefits.

Employee According to the Instructions for Form 941-X, refunds of, or The employee may file
adjustments to, any excess Social Security taxes and for any refund of
Medicare taxes are paid over to the employer, which has income tax due for
the obligation to repay or reimburse the employee for the prior open tax years on
employee portion or obtain the consent of an employee to Form 1040X.

file a claim on his or her behalf.

Many employers have been imputing income during 2013; some stopped doing so on or shortly after the
Supreme Court handed down its decision in Windsor on June 26; and still others waited for official
guidance. Regardless of an employer’s decision regarding treatment of imputed income in the past, the
FAQs permit but do not require employers to make adjustments for income tax withholding that was over-
withheld from an employee in the current year provided the employer has repaid or reimbursed the
employee for the over-withheld income tax before the end of the calendar year. Both the revenue
procedure and the FAQs make clear that employers must continue to impute income for the fair market
value of coverage provided to registered domestic partners, partners in a civil union, and individuals in
other non-marital relationships, whether same-sex or opposite sex.

The changes wrought by Revenue Ruling 2013-17 will ripple through cafeteria plans, Health
Reimbursement Arrangements (HRAs) and many fringe benefit plans and programs, including qualified
tuition reduction programs, arrangements providing or reimbursing meals and lodging for the convenience
of the employer, and dependent care assistance programs (relating to the care of a disabled spouse).
Thus, for example, pre-tax premium contributions will be permitted for spousal coverage under an
employer’s cafeteria plan, and HRAs will be permitted to reimburse qualifying medical expenses of an
employee’s same-sex spouse.

Qualified Retirement Plans

Under Revenue Ruling 2013-17 and the FAQs, tax-qualified retirement plans must treat a same-sex
spouse as a spouse for all purposes of applicable federal tax laws governing such plans. This is true for
any same-sex marriage that was validly entered into in a jurisdiction whose laws authorized the marriage,
even if the couple lives in a domestic or foreign jurisdiction that does not recognize the validity of same-
sex marriages. A person who is in a registered domestic partnership or civil union is not, however,
considered to be a spouse for purposes of this rule.

Tax-qualified retirement plans must be amended to extend spousal protections and benefits to same-sex
spouses. For plans that are subject to the rules governing Qualified Joint and Survivor Annuities (QJSAS)
and qualified preretirement survivor annuities (QPSAs), plans must provide QJSAs, qualified optional
survivor annuities and QPSAs to all same-sex spouses. Also, the consent of a participant's same-sex
spouse will be needed for the participant to elect an optional form of benefit, to designate a non-spouse
beneficiary, or to take a loan from the plan. In addition, minimum required distributions will be determined
under the rules that apply to married individuals, and same-sex spouses will be entitled to benefits under
a qualified domestic relations order in the event of a divorce.

Qualified retirement plans must comply with these rules as of September 16, 2013. The rules permitting
taxpayers to file amended returns that relate to prior periods under the revenue ruling do not extend to
qualified retirement plans. Rather, application of the Supreme Court’s Windsor decision as it applies to
qualified retirement plans with respect to periods before September 16, 2013 will be the subject of future
guidance that will address plan amendment requirements and any necessary corrections relating to plan
operations.
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Retroactive Application of Windsor

Other than to permit the filing of amended returns for income previously imputed in connection with group
health plan coverage and refunds of Social Security and Medicare taxes, Revenue Procedure 2013-17 did
not address the extent to which Windsor might apply retroactively to other employee benefits and
employee benefit plans and arrangements. These and other items will be the subject of future guidance.
Revenue Ruling 2013-17 assures us that this guidance “will take into account the potential consequences
of retroactive application to all taxpayers involved, including the plan sponsor, the plan or arrangement,
employers, affected employees and beneficiaries.” Moreover, the regulators anticipate that the future
guidance “will provide sufficient time for plan amendments and any necessary corrections so that the plan
and benefits will retain favorable tax treatment for which they otherwise qualify.”

Endnotes

1 Revenue Ruling 2013-17 cites as an example of prior law a 1958 ruling, which held that a couple would
be treated as married for purposes of federal income tax filing status if the couple entered into a common-
law marriage in a state that recognized that relationship as a valid marriage, even if the couple later
moved to a state in which a ceremony was required to establish the marital relationship.

2 Treas. Reg.88 1.61-21(a)(4)(i) and 1.61-21(b)(1).

3 Treas. Reg. § 1.61-21(b)(2).

4 Prop. Treas. Reg. § 1.125-1(n) (Aug. 6, 2007).

5 Only the employer portion of Social Security and Medicare taxes may be claimed in cases where the
employee is no longer employed and cannot be located or where a current employee declines in writing to
participate in the claim for refund of Social Security and Medicare taxes. In order to claim the employer

portion of Social Security and Medicare taxes for an employee who cannot be located, reasonable
attempts at locating the employee have to be made.
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